Přeskočit na obsah

Anotace k přednáškám

Ing. Kurt Dědič (ředitel odboru ochrany ovzduší)

Připravovaná novela zákona o ochraně ovzduší – úvod a hlavní instituty

O roku 2019 probíhá na základě zadání z Národního programu snižování emisí příprava novely zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší. Jedná se o poměrně rozsáhlou novelizaci zákona, která se zaměřuje na zefektivnění nástrojů a procesů vyplývajících ze zákona o ochraně ovzduší, např. v oblasti monitoringu emisí ze stacionárních zdrojů, poplatků za znečišťování ovzduší, kategorizace stacionárních zdrojů, minimálních vzdáleností mezi stacionárními zdroji a některými plochami vymezenými v územních plánech, nízkoemisních zón, autorizovaných činností ad. Od roku 2023 prochází novela zákona jednotlivými stupni legislativního procesu (aktuálně ji projednává Poslanecká Sněmovna Parlamentu ČR). Cílem příspěvku je seznámit účastníky konference s hlavními změnami, které novela zákona obsahuje (a které budou detailně představeny v navazujících příspěvcích), s aktuálním stavem projednávání a přehledem navazujících změn prováděcích právních předpisů.

Ing. Jakub Achrer (vedoucí oddělení technologických zdrojů a paliv a zástupce ředitele odboru)

Minimální vzdálenosti v připravované novele zákona o ochraně ovzduší a některé další dílčí změny

Novela zákona o ochraně ovzduší obsahuje mimo jiné nový nástroj regulace využití území, který směřuje k podmínkám vydávání závazného stanoviska k povolení záměru obsahujícího stacionární zdroj, resp. k vydávání stanoviska k územnímu plánu. Jedná se o vybrané typy stacionárních zdrojů. Tyto podmínky spočívají v minimální vzdálenosti mezi stacionárním zdrojem a vybranými typy ploch v územních plánech (především bydlení a občanská vybavenost).

Mgr. Pavel Gadas (vedoucí oddělení technologických zdrojů a zástupce ředitele odboru)

Změny v připravované novele zákona o ochraně ovzduší – spalovací zdroje a domácnosti

Přednáška se bude zabývat tématem regulace spalovacích stacionárních zdrojů v novele zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, a navazující novely prováděcí vyhlášky č. 415/2012 Sb. a to z pohledu emisních limitů, požadavků na kvalitu paliv a tepelného zpracování odpadu (spalování a spoluspalování odpadu)

Ing. Robert Kičmer (pracovník z oddělení technologických zdrojů)

Změny v připravované novele zákona o ochraně ovzduší – zjišťování úrovně znečišťování

Zjišťování úrovně znečišťování – měřením / výpočtem / bez zjišťování

Nepřetržité ověřování správné funkce technologie ke snižování emisí v průběhu kalendářního roku

Jednorázové měření emisí – ohlášení termínu provedení, změny termínu provedení, ohlášení výsledků měření, vztažné a referenční podmínky pro měření podle části A přílohy č. 4

Kontinuální měření emisí – jakých stacionárních zdrojů se týká, průběžné ohlašování výsledků měření, oprava vadných ohlášených výsledků, možné zveřejnění ohlášených výsledků, záznam informace o provozu stacionárního zdroje a dalších veličin podle části B přílohy č. 4

Ohlášení výsledků kontrolního měření ČIŽP

Povinnosti provozovatele stran zjišťování úrovně znečišťování

Informační systém autorizovaných osob – doplnění

Ing. Klára Janotová (pracovnice z oddělení technologických zdrojů a paliv)

Chystané změny u některých stacionárních zdrojů v emisní vyhlášce (zejména zpracování kovů, nerostných surovin, deponie apod.)

Obsahově plánované změny související s novelizací zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění, a jeho prováděcí vyhlášky č. 415/2012 Sb., v platném znění, které mají vazbu na vybrané stacionární zdroje (deponie, zpracování kovů a nerostů):

  • změny týkající se specifických emisních limitů
  • změny týkající se technických podmínek provozu
  • vymezení nových kódů podle přílohy č. 2 k zákonu

Mgr. Lucie Augustinová (pracovnice z oddělení technologických zdrojů a paliv)

Chystané změny u některých stacionárních zdrojů v emisní vyhlášce (zejména VOC a ostatní)

Plánované změny související s novelizací zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění (dále jen „zákon“), a jeho prováděcí vyhlášky č. 415/2012 Sb., v platném znění (dále jen „vyhláška“), které mají vazbu na stacionární zdroje používající organická rozpouštědla (zdroje uvedené v příloze č. 5 vyhlášky) a vybrané stacionární zdroje (zdroje uvedené v příloze č. 8 vyhlášky).

Plánované změny se týkají následujících témat:

  • přepočet TOC na VOC u stacionárních zdrojů uvedených v příloze č. 8 vyhlášky
  • požadavek na zpracování roční hmotnostní bilance organických rozpouštědel
  • změny týkající se specifických emisních limitů
  • změny týkající se technických podmínek provozu
  • vymezení nových kódů podle přílohy č. 2 k zákonu (příkladem je činnost mechanického zpracování elektroodpadu)

Mgr. Vojtěch Stráník (vedoucí oddělení ochrany ovzduší)

Dopady revize evropské Směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší

Na podzim letošního roku (2024) velmi pravděpodobně vstoupí v platnost revidovaná evropská Směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší, která s sebou přináší řadu změn oproti stávajícímu znění. Tou nejvýraznější je razantní snížení hodnot imisních limitů, tedy nejvyšší přípustné úrovně znečištění ovzduší. Ruku v ruce s tímto snížením jdou i změny mající za cíl rychlejší dosažení nových imisních limitů a přísnější tresty za jejich nedodržování. Přestože jsou tyto povinnosti určeny orgánům veřejné správy, k praktickému dosažení imisních limitů bude zapotřebí omezit zdroje znečišťování ovzduší, což může mít výrazné dopady do řady oblastí, ať už se jedná o průmyslové provozy, dopravu či vytápění domácností.

Ing. Pavel Machálek

Připravované změny v ohlašování souhrnné provozní evidence a v systémech CRŽP a ISPOP

V návaznosti na připravované změny v ohlašování souhrnné provozní evidence budou v příspěvku představeny konkrétní návrh úprav, které se promítnou do Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) a do Centrálního registru životního prostředí (CRŽP) prostřednictvím připravované novely vyhlášky č. 415/2012 Sb. o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší. Rovněž bude představen návrh úprav rozsahu údajů souhrnné provozní evidence, připravovaných v souvislosti se zavedením nové povinnosti orgánů ochrany ovzduší, vyplývající z institutu stanovení minimálních vzdáleností stacionárních zdrojů a některých v územních plánech vymezených ploch.

Ing. Zbyněk Krayzel

Praktické možnosti nepřetržitého sledování provozního parametru dokládajícího plnění emisních limitů a technických podmínek provozu

Příspěvek představuje problematiku zavedení nového institutu nepřetržitého sledování provozního parametru pro kontrolu správné funkce technologie ke snižování emisí nebo opatření ke snížení emisí pro vymezené stacionární zdroje, u nichž provozovatel zjišťuje úroveň znečišťování pravidelným jednorázovým měřením emisí. Nově bude provozovatelům určitých typů stacionárních zdrojů uložena povinnost nepřetržitě sledovat určitý provozní parametr (např. tlaková ztráta filtru, teplota dopalovací komory, spotřeba zemního plynu dopalovací jednotky apod.) pomocí kterého lze zajistit kontrolu správné funkce technologie ke snižování emisí nebo opatření ke snížení emisí jakožto zvláštní podmínka pro provoz stanovená v povolení provozu dle § 12 odst. 4 písm. b) zákona. Na konkrétních příkladech zdrojů budou v příspěvku diskutovány technické možnosti sledování uvedených parametrů v rozsahu indikativního seznamu technologií nebo opatření.